Blog Idei Restaurante Design interior restaurant: Idei pentru amenajarea unui restaurant atractiv

Design interior restaurant: Idei pentru amenajarea unui restaurant atractiv

Un concept de design interior restaurant care cucereşte clienţii de la prima vizită şi îi păstrează pe termen lung este visul oricărui proprietar care îşi doreşte să deschidă un astfel de local. Conceperea unui plan de amenajari restaurante este o misiune dificilă, mai ales cand vorbim de amenajari terase restaurant, dar în care toate deciziile luate pot duce la un rezultat spectaculos şi care să aducă profit pe termen lung.

Concept restaurant

Sperăm că recomandările din acest articol să te ajute să înţelegi mai bine câteva lucruri esenţiale legate de amenajarea restaurantelor şi să afli câteva informaţii mai puţin cunoscute despre acest subiect.

Care sunt primii paşi în construirea planului de design interior al unui restaurant?

Preparatele culinare delicioase nu reprezintă singura motivaţie a clienţilor să revină într-un restaurant sau să îl aprecieze. Atmosfera pe care o oferă şi experienţa completă pe care clientul o are într-un restaurant constitutie reţeta potrivită pentru a fideliza clientela şi pentru a creşte reputaţia unui local de acest tip. Clienţii apreciază modul în care este decorat spaţiul, muzica pe care o ascultă, vesela utilizată şi accesoriile de pe mese, aranjarea meselor şi a barului, dar şi modul în care sunt amenajate băile sau se comportă personalul angajat.

Petrecerea timpului într-un restaurant atractiv creează experienţe frumoase pe care clienţii vor să le retrăiască, de multe ori revenind împreună cu alţi prieteni cărora vor să le împărtăşească aceste experienţe.

Amenajare restaurant

Aşadar, în planurile de amenajări restaurante, proprietarii trebuie să pornească de la cunoaşterea clienţilor şi înţelegerea psihologică a comportamentului uman. Apoi, să construiască un concept de  design care să aibă ca prioritate în ceea ce priveşte design-ul: arhitectura localului, cromatica, iluminatul şi acustica. Cromatica unui restaurant şi modul în care este amenajat creează o prima impresie pentru cei care ajung să îl viziteze prima dată. Iar prima impresie este esenţială în construirea experienţei clientului.

Cum alegi culorile?

In funcţie de cât mult vrei să influenţezi apetitul clienţilor, există 3 moduri în care poţi utiliza culorile în cazul amenajării unui restaurant: Culoarea care stimulează puternic apetitul este roşul, fiindcă influenţează tensiunea arterială şi creşte pulsul. Metabolismul clienţilor se accelerează provocând senzaţia de foame, iar preparatele culinare ce conţin culoarea roşie, de asemenea, stimulează vizual apetitul. Portocaliul şi galbenul aprins cresc apetitul, fiind în plus asociate cu senzaţia de familiar, confort şi siguranţă.

Verdele şi turcoazul nu sunt stimulenţi puternici ai apetitului, de aceea se vor regăsi de multe ori în cafenele sau restaurante care servesc preparate organice sau bio. Culorile care inhibă apetitul sunt negrul, albastrul şi movul, de aceea este recomandat să nu fie folosite într-o mare măsură în design-ul unui restaurant. Pot fi folosite doar pentru a evidenţia altă culoare de contrast, aşa cum se poate observa în anumite cafenele.

Arhitectura restaurant

Arhitectura localului ( implicit modul în care sunt aranjate zonele din restaurant) este importantă pentru a crea o stare de confort şi atractivitate.

Recomandările privind acesta etapă a unui proiect de design interior restaurant sunt următoarele: Porneşte de la o poveste în jurul căreia să construieşti toate detaliile - amenajarea restaurantului, decoaratiile, accesoriile, forma şi culoarea meselor, preparatele culinare adecvate, modul de servire etc.

Intrarea în restaurant trebuie să introducă deja clientul în povestea pe care o transmiţi, să dea senzaţia de confort şi intimitate şi să fie primul pas spre crearea unei experienţe interesante. Un aspect care creşte încrederea clienţilor este utilizarea unor panouri de sticlă care să permită observarea modului în care este pregătită mâncarea în bucătărie.

De asemenea, include o zona dedicată prezentării istoriei localului sau a unicităţii mâncării gătite acolo sau o zonă cu imagini ale personalităţilor care au luat masa la restaurant în trecut. Aceste detalii, deşi nu sunt prioritare când te gândeşti la cum să amenajezi un restaurant, contează mult pentru creşterea încrederii şi fidelizează clienţii.

Atenţie la modul în care sunt amplasate mesele şi scaunele, modul în care este iluminat şi acustica spaţiului atunci cand creezi un plan de design interior pentru restaurant. Clienţii trebuie să se ridice uşor de la masă, fară să deranjeze alte persoane. Construieşte cu atenţie traseul clienţilor până la toaleta sau spre terasa restaurantului, însă şi pe cel parcurs de ospătari sau picoli. Semnalizează discret, dar în mod eficient unde este toaleta, fiindcă exista în general o reticenţă a clienţilor în a întreba acest lucru.

Organizarea spatiului

Atenţie la organizarea spaţiilor care oferă intimitate mai mare în raport cu cele deschise. Chiar şi mesele retrase trebuie să fie uşor observabile de către ospătari, astfel încât clienţii să nu se simtă ignoraţi doar pentru că au ales acea opţiune. Iluminatul, tipul mobilierului ales şi poziţionarea meselor poate rezolva această nevoie. Restaurantele care oferă atât zone deschise precum terase exterioare, unde socializarea este facilă, dar şi zone care asigură intimitatea vor avea mereu o clientelă diversificată.

Iluminat restaurant

Un restaurant care permite pătrunderea uşoară a luminii naturale vă avea un impact major asupra stării de bine a clienţilor. Lumina artificiala poate fi folosita inteligent, daca sunt amplasate lustre, lampadare, aplice sau alte tipuri de corpuri de iluminat în funcţie de recomandările următoare:

iluminatul în zona mesei trebuie să permită citirea cu uşurinţă a meniului de către clienţii localului şi observarea preparatelor culinare pe care le mănâncă;

lumina la baie trebuie să asigure o bună vizibilitate, mai ales pentru baia femeilor (în caz că doresc să îşi refacă machiajul);

iluminarea puternică a restaurantului este acceptabilă doar dacă se doreşte crearea unei atmosfere vesele şi pline de energie;

folosirea luminii pentru accentuarea anumitor zone din restaurant - obiecte decorative, vitrine cu deserturi, zona barului din restaurant sau de pe terasa localului.

Acustica restaurant

În ceea ce priveşte acustica dintr-un restaurant, nu neglija acest pas extrem de important şi care poate ridica la un alt nivel toată experienţa consumatorilor. Atunci când creezi un design interior al restaurantului, trebuie să iei în calcul dimensiunea spaţiului, suprafeţele tari din interior, dispunerea boxelor şi a meselor. Pentru a evita un zgomot prea mare, care să determine clienţii să vorbească tare, ia în calcul următoarele:

Restaurantul să nu aibă foarte multe suprafeţe dure, fiindcă acestea amplifică sunetul

Evită un design în care bucătăria este deschisă

Foloseşte mocheta, draperii sau alte materiale textile care să diminueze amplificarea sunetului

Pentru a evita ca în restaurant să fie prea multă linişte, fapt ce poate deranja clienţii care îşi doresc ca discuţiile lor să fie intime şi să nu poate fi auzite la alte mese, iată câteva sfaturi:

muzica de fundal, utilizată la volumul potrivit, ajută la crearea unui atmosfere confortabile, în care clienţii să se simtă bine comunicând

amplasează boxele pe tavan sau pe anumiţi pereţi, pentru a crea un fundal sonor adecvat

muzica live este o soluţie potrivită pentru localurile destinate întâlnirilor romantice sau în care clienţii nu sunt gălăgioşi

Mirosul este un alt factor important în planurile de amenajări restraurante. Mirosul preparatelor culinare poate activa memoria clienţilor care îşi vor aduce aminte de momente frumoase din copilărie, asociind astfel acele senzaţii cu noua lor experienţă în restaurant. O bucătărie semi- deschisă poate fi soluţia daca doreşti ca mirosul mâncării să stimuleze apetitul clienţilor.

Atenţie însă ca mirosul preparatelor să nu fie prea mult; de ex, mirosul de grătar este atractiv, dar daca fumul se impregnează în hainele clienţilor, atunci clienţii vor evita în viitor să mai vină la restaurant. Lavanda, vanilia sau alte parfumuri asemănătoare sunt recomandate mai ales când amenajezi băile. Un miros urât sau mirosul înţepător al soluţiilor cu care dezinfectezi băile vor dezamăgi clienţii şi creează o stare de disconfort.

Amenajare baie restaurant

Băile trebuie să arate mereu impecabil, cu produse suficiente pentru igienă (hârtie igienică, săpun lichid), aparate funcţionale (uscătorul de mâini, toalete funcţionale, care nu se înfundă) şi oglinzi mari, luminate corespunzător.

Idei pentru amenajări terase restaurant

Terasa restaurantului poate să fie atracţia principală a localului mai ales în sezonul cald, de aceea ideile pentru a amenaja terasa restaurantului sunt importante atunci când construieşti un plan de design interior restaurant. Alege o mobilă rezistentă la uzură şi la modificările de temperatură, dar care să aibă o formă atractivă. Iluminarea terasei este importantă, mai ales atunci când clienţii tăi preferă să vină seara sau noaptea.

Design-ul trebuie să fie în concordanţă cu interiorul, dar asta nu înseamnă că nu poţi alege elemente care să surpinda, de ex: mese şi scaune de exterior cu aceleaşi culori pe care le-ai utilizat în interior, dar cu forme diferite; sigla restaurantului prezentată într-un mod suprinzător; zone de expunere a tradiţiei localului sau a unor elemente care au legătură cu tema aleasă pentru design (rustic, marin, romantic etc); o fântână, un bar restrâns sau un alt element decorativ care să rămână în memoria clienţilor şi să îmbunătăţească experienţa.

In ultima perioada tot mai mulţi clienţi vor să împărtăşească experienţele lor în social media, recomandat este să ai câteva zone în restaurant sau pe terasă, corespunzător luminate, care să le permită acestora să îşi facă poze, fară să deranjeze alti clienţi sau să fie în zona de circulaţie a ospătarilor.

Proiect terasa restaurant

O terasă va arăta interesant şi va crea senzaţia de confort şi încredere atunci când sunt folosite elemente din natură: pietre, vegetaţie, apă, obiecte din lemn. Uneori, balansoarele sau fotoliile suspendate sunt o idee excelentă atunci când se încadrează în povestea restaurantului. Dacă restaurantul tău este destinat familiilor, atunci cu siguranţă este recomandat să dedici o zonă amenajării unui loc de joacă pentru copii, mai ales când spaţiul exterior este generos.

Speram că ideile de mai sus au fost utile pentru tine în conceperea unui design atractiv pentru restaurantul tău şi că afacerea ta va avea succesul dorit!

Vezi cele mai reusite proiecte de design restaurante realizate de Nobili Interior Design