Tipuri proiecte de design interior pentru case recomandate de specialisti
Atunci când alegem stilul în care dorim să ne configurăm spațiul, avem la dispoziție variante care să ne armonizeze fiecare cameră din locuință. De ce avem nevoie de amenajări interioare? Pentru că între personalitatea noastră și design-ul interior al căminului nostru există o legătură puternică, chiar dacă uneori nu realizăm acest lucru. Află din rândurile de mai jos care este stilul decorativ care ți s-ar potrivi cel mai bine și cum l-ai putea integra cu succes în locuință.
Proiecte case stil clasic
Stilul clasic nu se demodează, fiind o combinație reușită între simplitate, o anumită sobrietate, măreție, raționalitate și armonie. El nu va deveni niciodată anost dacă amenajarea spațiului interior se va face respectând întru totul regulile simple, încă de la începutul proiectului:
• Pentru stilul clasic, un interior are nevoie de spațiu. În caz contrar, efectul poate fi obținut prin prezența pereților albi și absența tavanelor false, considerate obiecte voluminoase care nu se potrivesc în acest caz.
• Folosește doar materiale și finisaje naturale (lemn, piatră, profile decorative din gips), renunțând complet la materiale ultra-moderne (pe care le poți masca cumva) și obiecte din plastic.
• Cele mai potrivite textile sunt catifeaua, bumbacul fin, satinul și mătasea, care, într-un interior clasic se pot regăsi sub forma unor draperii, perdele, cuverturi de pat, chiar și tapet textil.
• Pereții sunt finisați cu vopsea decorativă, lavabilă, de bună calitate, sau decorați printr-un tapet textil cu imprimeu clasic floral ori panouri din lemn sculptat. Parchetul din lemn masiv, în culori închise și mate, rămâne, în continuare, cea mai bună opțiune pentru pardoseală.
Inspiratie design interior case
• Patul reprezentativ stilului clasic este cu tăblia sculptată ori tapițată, iar saltelele înalte, cu pături colorate, se potrivesc foarte bine cu detaliile încrustate și finisajele aurite. Ți se pare prea mult? Optează pentru un pat mai simplu, dar contribuie cu mai multe profile decorative în restul interiorului.
• Canapelele clasice, în nuanțe discrete și linii simple, sunt potrivite atât în living, dar și în dormitor. Totuși, dacă spațiul nu permite amplasarea unei canapele generoase, poți alege canapele mai mici sau banchete.
• Element important al decorului, oglinzile cu margini fațetate, cu rame sculptate și masive, nu trebuie să lipsească, deoarece măresc vizual spațiul. Tablourile pictate ce ilustrează personalități istorice importante ori peisaje cu tematică (subiecte biblice, vânătoare) – tot ce ține de artă, în general – fac parte din decorul în stil clasic.
Proiecte case moderne
Stilul modern nu trebuie confundat cu cel contemporan, fiecare fiind caracterizate prin forme și elemente diferite. Liniile drepte și formele foarte simple, suprafețele plane și decorațiunile aproape inexistente sunt specifice stilului modern, pe când într-o amenajare contemporană accentul cade mai mult pe forme laconice și accesorii ce atrag privirea.
• Mobila din lemn, aluminiu, nichel și oțel inoxidabil, cu linii drepte, unghiuri și forme geometrice pune funcționalitatea pe primul loc. Ornamentele sau tapițeriile cu imprimeuri extravagante nu își au locul aici, deoarece sunt considerate detalii excesive, iar modernismul pune accent mai degrabă pe utilitatea fiecărei piese de mobilier.
• Lemnul este cel care definește finisajele interioare. Atmosfera caldă și primitoare a unei case moderne este, astfel, conturată fie printr-un parchet, tavan sau chiar un panou decorativ montat pe perete. Nu este agreată nici faianța cu ornamente, iar gresia trebuie să fie într-o culoare neutră și fără pattern-uri sofisticate.
• Alege o canapea extensibilă sau un colțar într-o culoare neutră (gri, bej), care să fie ușor de întreținut și să dea senzația de aerisire a spațiului. Totodată, poți opta pentru o măsuță de cafea practică și funcțională, din lemn sau sticlă. Comandă un dulap/o bibliotecă de culoare deschisă, simple, cu câteva rafturi ascunse și cu spațiu special pentru încastrarea televizorului.
Descopera proiectele Nobili Interior Design
• Creează în dormitor o compoziție cromatică armonioasă, prin culori neutre, dar și inspirate din natură: culori pământii, alb, gri, crem, maro, bej, nuanțe de verde și albastru. Draperiile, perdelele, cuverturile de pat și covoarele trebuie să fie simple, fără pattern-uri.
• Mobilierul de bucătărie trebuie să fie pe cât se poate de funcțional, fără mânere la vedere. Poate fi creat și la comandă, astfel încât să se plieze nu doar pe nevoile tale, ci și pe pereții unde urmează să fie montat. Totodată, pentru amenajarea unui spațiu de dinning într-o bucătărie spațioasă, alege o masă și scaune moderne, confortabile și aspectuoase, de preferat cu picioare în unghi.
În cazul unui open-space între bucătărie și living, adaugă câteva elemente care să se regăsească în ambele spații – scaune, corpuri de iluminat, finisaje.
Case de lux la cheie
O casă de lux reflectă valorile proprietarului, credințele, dar și personalitatea sa unică. Iar inovația este unul din cuvintele-cheie pe care orice iubitor al luxului ar trebui să le aibă în vedere. Aici, se acordă o atenție deosebită culorilor, detaliilor și ornamentelor, iar obiectele nu trebuie să fie doar practice, ci să trezească admirație.
• Pentru o bucătărie decorată în stil tradițional, alege electrocasnice, chiuveta și bateria cu un finisaj din cupru, deoarece vor arăta foarte bine. Pe de altă parte, unei bucătării în stil retro, electrocasnicile într-un alb-unitar și detaliile vintage i s-ar potrivi de minune.
• Baia de lux pune accent pe corpuri de mobilier suspendate (vase de wc, lavoare) ce oferă iluzia unui spațiu mai amplu și conferă o estetică inedită încăperii. Rezervoarele vasului de wc sunt și ele încastrate, pentru un aspect mai plăcut din punct de vedere estetic.
• Living-ul, locul preferat al întregii familii, trebuie să conțină canapea și fotolii fabricate dintr-un cadru solid, care poate fi lemn sau metal. Piesele tapițate sunt și ele recomandate, atât timp cât sunt de calitate, studiate îndelung de producător și rezistente la uzură.
• Textilele dintr-o casă de lux trebuie să fie rezistente, aspectuoase și foarte plăcute la atingere, așa cum sunt lenjeriile de pat, accesoriile textile pentru pat, covorul – care pot fi toate asortate – inclusiv halatele de baie și prosoapele, ridicând totul la grad de exclusivism.
Solutii case cu etaj
Încă din faza de proiect, zonele destinate locuitului în timpul zilei sunt separate de spațiul destinat odihnei de noapte. Living-ul (camera de zi), zona de luat masa (dining-ul) și bucătăria se găsesc la parter, etajul fiind rezervat dormitoarelor, băilor și, eventual, dressing-ului.
Desigur, compartimentarea spațiului poate varia prin dormitoare amenajate la parterul casei, sau chiar prin încăperi multifuncționale, incluse în planul etajului, așa cum ar fi un spațiu pentru biroul de lucru ori camera copiilor.
• Proiectele de design interior pentru case cu etaj recomandate de design-eri sunt compartimentate cu dormitoare mari la etaj, fiecare cu baie proprie. Însă chiar și la etaj poate exista o cameră de zi care să se integreze perfect cu design-ul celorlalte camere. Încă de la începutul construcției, proiectul unei case cu etaj trebuie să se încadreze așteptărilor, modificările ulterioare fiind dificil de realizat și uneori chiar imposibil de pus în practică.
• Păstrează un aspect unitar în toată casa, printr-o coordonare a stilurilor și culorilor. Optează pentru același parchet (sau materiale de aceeași culoare) și alege o paletă cromatică din trei culori pe care să le aduci în fiecare cameră, fie că este vorba de pereți, mobilier sau decorațiuni. Importantă este prezența elementelor comune în fiecare încăpere.
• Folosește spațiul de sub scări prin crearea unui colț de relaxare cu ajutorul unui fotoliu sau a unei banchete. Mai poți folosi locul de sub scări pentru montarea unor rafturi cu obiecte decorative, ca spațiu de depozitare prin montarea unor dulapuri ori ca loc pentru birou.
Amenajari case cu mansardă
Atunci când este realizată corect din punct de vedere al arhitecturii, poți considera mansarda un etaj în plus, perfect funcționabil.
• Piesele de mobilier care nu ocupă foarte mult spațiu sunt ideale pentru o mansardă mică sau îngustă. Aici, în design-ul interior al camerei, trebuie integrate doar elemente cu rol practic, astfel încât să ai suficient spațiu utilizabil și să nu aglomerezi imaginea de ansamblu.
• Decorarea mansardelor mari și spațioase permite amenajarea încăperii cu mobilă incorporabilă. Spațiul poate fi compartimentat astfel încât să îndeplinească mai multe roluri atunci când situația o cere sau perimetrul îți permite acest lucru.
Ai un pod deja existent?
Îl poți transforma într-o mansardă de vis! Fie ca dormitor, baie suplimentară sau spațiu pentru birou, cameră de joacă sau de relaxare.
• Alege o paletă cromatică în culori deschise și luminoase, care să nu întunece și mai mult. Adaugă câteva elemente de contrast și elemente mici colorate, cum ar fi o canapea, un covor, perne decorative, un tapet mai jucăuș sau chiar tablouri.
• Având în vedere înălțimea neregulată a tavanului, alege un mobilier cu dulapuri închise care să dea senzația de continuitate a peretelui. Piesele făcute la comandă sunt minunate, fiind concepute în funcție de dimensiunile și functionabilitatea camerei.
Poze case stil mediteranean
Iubeșți natura și ți-ai dori o atmosferă de vacanță în casă? Atunci, stilul mediteranean este cel mai potrivit pentru tine. Casele mediteraneene dau o stare de bine oricărei persoane. Aici, este vorba de cât mai multă lumină, culori legate de natură, materiale speciale precum lemn/piatră/metal/cupru și elemente nelipsite de oglinzi, mozaic, curburi, obiecte decorative tradiționale.
Proiectul de design interior pentru case stil mediteranean urmărește:
• folosirea pieselor de mobilă masive și a elementelor rustice;
• implementarea produselor caracterizate prin elemente naturale;
• folosirea accesoriilor cu accente de aer tradițional din zona mediteraneană. Albastrul, verdele, bejul, cremul, albul, galbenul, roșul, oranjul, maroul sunt culori vibrante și apropiate de cele din natură. În decorarea cu diferite modele și texturi nu există limite, iar detaliile delicate transformă casa într-o adevărată oază de relaxare.
Specificul interiorului mediteranean constă în utilizarea materialelor naturale în forma lor brută, inclusiv a tavanului cu bârne de lemn la vedere, dușumelei și mobilei. Mobilierul pentru dormitor cu linii curate și culoarea sa formează un contrast armonios cu pardoseala.
Din zona de dinning, nelipsită din casele mediteraneene, scaunele și masa stau la loc de cinste. La capitolul mobilier și decorațiuni, stilul impune minimalismul. Este vorba de mobilier în design simplu și în nuanțe neutre, de calitate, care nu încarcă decorul.
Pentru living, pe lângă o canapea clasică, adu o măsuță de cafea sau o comodă din lemn masiv în nuanțe mai deschise, cu aspect ușor învechit. Pentru amenajarea unui dormitor în stil mediteranean, un pat din fier forjat (eventual, cu baldachin dintr-o pânză vaporoasă de culoare albă) este mai mult decât suficient.
Folosește draperii subțiri, în culori calde și deschise, care să permită luminii să răzbată. Formele curbe sunt specifice design-ului de interior mediteranean. Iar suprafețele netede sunt combinate cu cele nefinisate, pentru a sugera naturalețea. În stilul mediteranean sunt acceptate combinații dintre cele mai diverse, inclusiv note de design ultramodern și minimalism.
Design interior stil eclectic
Stilul eclectic în design-ul interior reprezintă o îmbinare de elemente distincte ce aparțin mai multor stiluri: modernism, minimalism, clasicism, perioada retro sau vintage. Pe scurt, dacă nu te poți decide asupra unui singur model de design interior, cel eclectic ți se potrivește de minune!
Pentru a obține o amenajare în stil eclectic în casa ta, ai nevoie de:
• Paleta cromatică neutră: crem, alb, gri, negru, maro - pentru pardoseală, pereți și tavan. Și de nuanțe îndrăznețe, puternice, cu pasteluri, pentru celelalte elemente de decor.
• Piese de mobilier clasic, modern și vintage, care nu fac parte dintr-un set complet.
• Texturi precum catifeaua, mătasea, bumbacul, inul, pielea , lâna, lemnul, sticla sau ceramică. Toate, în aceeași încăpere.
• Decorațiuni diverse, clasice, contemporane, handmade, suverinuri din călătorii, cărți, fotografii, oglinzi, poze vechi, decorațiuni vintage, lumânări parfumate, comoda pentru makeup și așa mai departe. Practic, tot ce este pe placul tău, chiar dacă aparține unor stiluri total diferite. Vorbim aici despre o amenajare confortabilă, inedită și unică, care nu se va regăsi în nicio altă locuință.
Design interior scandinav
Stilul scandinav sau minimalist este recunoscut prin paleta cromatică luminoasă, predominantă lemnului în decor și a simplității. Specifice design-ului interior scandinav sunt următoarele elemente:
• Spațiile aerisite, liniile drepte și simple, și funcționalitatea sunt întotdeauna alese într-un astfel de design interior cu aer modern.
• Mobilier cu aspect simplu, care fascinează prin funcționalitate. Nu este nici foarte masiv, nici cu foarte multe ornamente. Este, totuși, încăpător, în culori pastelate sau deschise, cu linii și forme organice ale pieselor, simple, ce creează senzația de spațiu și o atmosferă calmă. Canapele confortabile pentru prieteni, perne colorate şi mobilier care nu se demodează, masă de dimensiuni mari şi scaune– sunt elemente care definesc acest stil sociabil.
• Rafturi şi spaţii de depozitare din lemn natural, pentru un interior aerisit și spațios, sau mobilă încastrată, pentru un aspect mai ordonat și plăcut. Totul se reduce la o atmosferă caldă și primitoare, simplitate, liniște și confort – în culori neutre de gri, bej, negru și mult alb.
• Texturi naturale precum lemn sau blănuri, dar și materiale rafinate precum catifeaua pun în evidență abordarea sofisticată a stilului scandinav. De fapt, orice locuință amenajată în stil scandinav abundă în textile precum bumbac, in, lână și alte fibre naturale, regăsite în husele pentru canapele, fețe de pernă, lenjerii, cuverturi, prosoape, covoare, draperii și perdele.