Articole Bune practici Alege invertoarele fotovoltaice eficiente și durabile marca nJoy

Alege invertoarele fotovoltaice eficiente și durabile marca nJoy

Invertoarele fotovoltaice: O privire detaliată asupra tipurilor și funcțiilor

Energia solară reprezintă una dintre cele mai promițătoare resurse regenerabile ale planetei noastre. În centrul sistemelor fotovoltaice, care transformă lumina solară în energie electrică, se află invertoarele fotovoltaice. Acestea joacă un rol esențial în procesul de conversie a energiei, permițând utilizarea eficientă a energiei solare în locuințele și afacerile noastre.

Highly scalable
Discreet presence

Ce este un invertor fotovoltaic?

Într-un sistem fotovoltaic, panourile solare colectează lumina soarelui și o convertesc în energie electrică în formă de curent continuu (CC). Întrucât majoritatea aparatelor din gospodării și afaceri necesită curent alternativ (CA) pentru a funcționa, avem nevoie de un dispozitiv care să transforme curentul continuu în curent alternativ. Aici intervine invertorul fotovoltaic. El preia curentul continuu produs de panourile solare și îl transformă în curent alternativ, care poate fi folosit în rețeaua electrică domestică sau vândut către rețeaua electrică națională.

Perfect scenario

Tipuri de invertoare fotovoltaice

Există la ora actuală, mai multe tipuri de invertoare fotovoltaice, cele mai cunoscute și mai comune fiind invertoarele on-grid, cele off-grid, invertoarele hibrid, o combinație intre cele on-grid și cele off-grid precum și microinvertoare. Cei de la nJoy ne aduc câteva noi modele de invertoare fotovoltaice de calitate superioara prin seriile Astris și Ascet, atât invertoare on-grid cât și hibride, îmbunatățire și potrivite atât pentru aplicații casnice cât și de grad industrial, cu durate de viață prelungite.

Funcțiile invertoarelor fotovoltaice

În afară de funcția principală de conversie a curentului, invertoarele fotovoltaice pot avea și alte funcții importante de:

- Monitorizare și comunicare: Multe invertoare moderne vin cu capabilități de monitorizare și comunicare, care permit proprietarilor să urmărească performanța sistemului fotovoltaic în timp real. Aceasta ajută la identificarea rapidă a oricăror probleme și la optimizarea performanței sistemului.

- Întreruperea automată: În cazul unei pene de curent, invertoarele fotovoltaice pot întrerupe automat furnizarea de energie pentru a preveni rănirea personalului de service și a daunele cauzate de curentul electric către rețeaua electrică.

Seria Astris, compusă din invertoare de tip on-grid este compusa din mai multe modele, atât pentru rețele monofazate cât și pentru rețele trifazate, cu puteri cuprinse intre 3KV și 25KV. Că mai sus menționat, acestea vin la pachet cu un modul WIFI (sau contor de tip CT) prin care utilizatorii pot monitoriza de oriunde sistemul fotovoltaic. Prin aplicația SolarTouch, se pot monitoriza diverși parametri ai sistemului asemeni producției zilnice, randamentului, configurația să sau starea în care se afla.

În timp ce aceste tipuri de invertoare sunt de tip “transformer-less”, adică nu necesita un transformator pentru a transforma în mod eficient curentul continuu în curent alternativ, acestea pot fi conectate la unul și astfel, se poate obține un mai bun control al unui întreg sistem fotovoltaic.

Alternativ, seria Ascet este compusă din invertoare de tip hibrid, ce vin sub forma de pachet alaturi de un modul Bastion WF5K ce acționează asemeni unui acumulator în care se va stoca energie electrică ce poate fi utilizată în situații de urgenta sau chiar pe timp de noapte. Din compoziția să fac parte baterii ce utilizează tehnologia LiFePO4, considerate a fi cele mai sigure și mai eficiente din momentul de față în ceea ce privește capacitatea de stocare și randamentul.

Mai mult de atât, modului Bastion este nu doar un simplu acumulator și un întreg sistem de management al bateriilor, prin intermediul căruia poate fi astfel manageriat un întreg spațiu de stocare pentru un sistem fotovoltaic. Iar cu cele 9 tipuri de protecții integrate, este mai sigur că niciodată de folosit.

Și invertoarele fotovoltaice din seria Astris cât și cele din seria Ascet sunt proiectate și pentru a fi cât mai compacte și mai mai silențioase astfel încât și sistemele lor de răcire sunt construite astfel încât și la capacitate maximă să producă cât mai puțin zgomot. Astfel, și dacă le avem montate în interior, nu ne vor deranja.

De asemenea, montarea și punerea în funcțiune se vor face ușor și rapid. Cu cei 10 ani de garanție sau alternativ, 50MWh de consum, acestea sunt proiectate pentru a funcționa o perioadă îndelungată de timp, suficient chiar și pentru că utilizatorii să își rezupereze investiția inițială.