Articole Bune practici Bormasina cu percutie sau fără? Caracteristici, întrebuințări și avantaje

Bormasina cu percutie sau fără? Caracteristici, întrebuințări și avantaje

Atunci când vrei să achiziționezi o bormașină, multe persoane întâmpină dificultăți în a alege dintre un model cu percuție și unul fără. Ambele tipuri de unelte electrice oferă avantaje importante și sunt indispensabile anumitor tipuri de aplicații, iar pentru a face o alegere corectă, este important să înțelegi care sunt diferențele dintre o bormasina cu percutie și una fără.

Citește în continuarea articolului nostru când ai nevoie de o bormasina cu percutie și când este mai bine să optezi pentru una rotativă.

Bormasina cu percutie și fără – alegerea în funcție de caracteristici 

Caracteristicile sunt principalele criterii pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vrei să alegi între o bormasina cu percutie și una fără. Descoperă în continuare care sunt principalele caracteristici oferite de cele două tipuri de unelte electrice.

Caracteristici principale la o bormasina cu percutie

Bormasina cu percutie funcționează printr-o mișcare de rotație, combinată cu una de percuție, care generează o forță suplimentară. Astfel, cu ajutorul unui comutator, poate trece în modul de percutie, prin care execută lovituri consecutive în perete. Ca atare, aceasta este perfectă pentru a penetra materialele mai dure, precum betonul și cărămida. 

Ține cont însă că fiecare zid din beton este diferit, întrucât unele pot fi mai poroase decât altele. De aceea, pot exista situații în care, pentru a găuri un perete, puterea unei bormașini cu percuție să nu fie suficientă, fiind mai potrivit un ciocan rotopercutor. 

Caracteristici principale la o bormașină fără percuție  

O bormașină fără percuție folosește doar mișcarea de rotație pentru a găuri materialele. Astfel, aceasta este recomandată pentru materialele mai moi, precum lemnul, metalul sau plasticul. Ea funcționează cu o varietate de burghie și este utilizată acasă sau în lucrări de bază, în cadrul atelierelor de tâmplărie, dar și în construcții.

La ce poate fi utilizată o bormasina cu percutie?

Vrei să afli dacă o bormasina cu percutie este potrivită pentru aplicațiile care te interesează? Ei bine, aceasta este potrivită pentru lucrările de construcție care necesită găurirea în beton, cărămidă, BCA sau piatră. De aceea, ea este utilizată într-o varietate de aplicații din sectorul construcțiilor.

De asemenea, poți folosi o bormasina cu percutie pentru lucrări de renovare, precum cele de demolare a pereților din beton. Dacă vrei să îți construiești un gard, o bormasina cu percutie te poate ajuta, spre exemplu, să instalezi stâlpii de susținere.

Utilizări ale unei bormașini fără percuție

Bormasina fără percuție este de nelipsit din multe locuințe, fiind perfectă pentru lucrările de prelucrare a lemnului. Ea ajută la montarea șuruburilor sau la dezasamblarea mobilei. 

Totodată, bormașina fără percuție este utilă pentru a găuri suprafețele din metal moale sau pentru a crea orificii în pereții din gips-carton. Mai mult decât atât, ea este indispensabilă proiectelor de tip DIY, precum montarea pieselor de mobilier.

Avantaje la bormasina cu percutie și fără

Atât o bormasina cu percutie, cât și cea care funcționează doar prin rotație, oferă avantaje importante, după cum poți afla în continuare.

Avantajele oferite de o bormasina cu percutie

Când te gândești la o bormasina cu percutie, primul lucru care îți poate veni în minte este eficiența ridicată de a găuri materialele dure. Datorită comutării dintre rotație și percuție, ea eficientizează munca în cazul lucrărilor de construcție și de renovare.

Având o putere ridicată de găurire, acest tip de bormașină poate face găuri mai adânci, într-un timp mult mai scurt. În plus, ea este  durabilă, fiind proiectată pentru a avea o durată îndelungată de viață și a funcționa perfect la utilizare prelungită.

Există modele de bormasina cu percutie care funcționează cu acumulator sau cu fir, astfel încât să îl găsești pe cel potrivit pentru proiectele tale. Dacă vrei o putere și mai mare, atunci poți alege un ciocan rotopercutor, care se remarcă printr-o forță de impact mult mai ridicată.

Avantajele oferite de o bormasina fără percuție

Alege o bormașină fără percuție, dacă vrei să o folosești la proiectele tale de tip DIY. Ea te ajută să dai găuri în lemn, metal sau plastic, fiind de ajutor pentru realizarea instalațiilor electrice sau în lucrări de tâmplărie. Așadar, versatilitatea ei este un avantaj principal.

Alte avantaje includ portabilitatea ridicată și dimensiunea redusă. Din păcate însă, nu poți utiliza o astfel de bormașină la lucrările mai complexe, ce presupun găurirea în beton sau în cărămidă. Prin urmare, dacă vrei să găurești lemnul sau metalul și mai ales dacă vrei să lucrezi într-un spațiu restrâns, o bormașină mică este perfectă pentru tine.

Bormasina cu percutie sau fara? Alege modelul potrivit pentru tine de la Fixero!

Ține cont de caracteristicile și avantajele oferite de fiecare unealtă electrică în parte, atunci când ești în căutarea bormașinii perfecte. În oferta Fixero, vei găsi exact modelul de care ai nevoie, cu un raport bun calitate-preț, care să îți ușureze considerabil munca.