Blog Design Hotel Design interior hotel: Cum să amenajezi un hotel?

Design interior hotel: Cum să amenajezi un hotel?

Un concept de design interior de hotel conceput inteligent are o importanţă vitală în crearea unei experienţe pozitive şi memorabile pentru clienţii tăi. Cand vorbim despre amenajare camera de hotel, luam in considerare importanta deosebita pe care o are pentru organizatorii de evenimente şi clienţii lor, angajaţii tăi şi chiar partenerii tăi de afaceri. Aspectul vizual este modul în care selectezi audienţa pentru serviciile de ospitalitate pe care le oferi, comunici valorile brand-ului tău şi evidenţiezi ceea ce doreşti să oferi ca experienţă unică.

Viziunea ta în ceea ce priveşte proiectul de amenajare hotel trebuie să cuprindă mai mult decât linii fine şi mobilier scump şi modern. Am inclus în acest ghid principalele obiective pe care trebuie să le incluzi în planul tău de desgin interior hotel.

Cum alegi ideile potrivite privind design-ul interior atunci când amenajezi un hotel?

Atunci când alegi design-ul pentru interiorul unui hotel, porneşte de la criteriile obiective: zona în care este amplasat, numărul de stele pe care îl va avea, funcţionalitatea (cazare, sali de conferinţă, evenimente, restaurant etc), nivelul de calitate al serviciilor pe care vrei să le oferi. Clarificarea acestor aspecte te ajută să înţelegi mai clar cum arată spaţiile pe care le vei amenaja şi care sunt punctele forte pe care le vrei evidenţiate la nivel de design.

Amenajarea spaţiului unui hotel trebuie gândită de la conceptul general - linia generală, culorile de bază, tipul mobilierului - până la cele mai mici detalii - alegerea accesoriilor pentru amenajarea camerei de hotel sau a zonelor folosite în comun.

Clienţii aleg o unitate de cazare în funcţie de aspectul interior şi au capacitatea să observe repede mesajul pe care vrei să îl transmiţi prin design: lux, confort, minimalism, diversitate (camere amenajate total diferit din punct de vedere estetic), high-tech, provence etc. Concentrează-te pe acest mesaj principal pe care vrei să îl transmiţi când alegi un anumit tip de amenajare pentru hotelul, camera sau spaţiile disponibile. Scopul tău nu este să atragi toate categoriile de clienţi, ci să fidelizezi exact acea audienţă care înţelege şi se regăseşte în ceea ce transmiţi vizual.

Alegerea culorilor pentru designul interior din hotel sau al unei camere de hotel este importantă şi trebuie să tină cont de impactul psihologic al cromaticii. Culorile reci - albastru şi verde - reflectă relaxarea şi calmul şi se potrivesc pentru amenajarea camerelor şi a băilor. Accentele de galben stimulează conversaţia şi sunt recomandate a fi utilizate în zonele din hotel dedicate întâlnirilor de afaceri sau evenimentelor. Movul, în combinaţie cu nuanţele de gri sau metalice, inspiră lux şi creează un mediu sofisticat.

Umbrele şi saturaţia în alegerea culorilor pentru design modifică perspectiva unui spaţiu sau a unei camere. Culorile deschise creează impresia de spaţiere, pe când cele închise tind să dea senzaţia de intimitate. Astfel, un lobby poate arăta superb în nuanţe de crem sau auriu, pe când în zona barului este recomandat să utilizăm mov, gri sau roşu burgund.

Când creezi un design de hotel, ia în calcul timpul şi volumul proiectului, dar şi stilul ales. Dacă amenajarea va fi în stil clasic (ex: renascentist), abundenţa detaliilor se va reflecta în termenul de creaţie şi execuţie mai mare, dar şi în costuri ridicate. Însă şi un stil mai simplu necesită idei creative şi elemente de diferenţiere, pentru a trezi interesul clienţilor, dar care să ofere totodată calitate şi funcţionalitate.

Amenajarea hotelului trebuie să respecte standarde ridicate de siguranţă, aşadar este posibil ca în anumite situaţii să alegeţi un anumit tip de material, mobilier sau organizare a spaţiului pentru a oferi siguranţă ridicată clienţilor. Exemplu: alegerea unei pardoseli care nu devine alunecoasă atunci când este dezinfectată, sisteme de iluminat care să prevină accidentările, uşi de sticlă securizate, mobilier rezistent şi practic, folosirea de materiale non-toxice pentru amenajare hotel.

Amenajare cameră hotel: idei si recomandări importante

Designul camerelor de hotel contează enorm în construirea experienţei clienţilor, iar punctul de pornire îl reprezintă amplasarea hotelului. O zona împădurită sau cu o panoramă frumoasă va impune amenajarea unor camere cu geamuri generoase şi accesorii naturale. În cazul unor hoteluri amplasate pe malul mării, recomandăm stilul mediteranian, terasele spaţioase şi camerele luminate natural.

Hotelurile pun accent pe camerele standard, dar apartamentele sau camerele prezidenţiale pot să constituie atracţia pentru o parte din clienţi. Atunci când hotelul este o clădire istorică sau se află amplasat într-o zonă turistică importantă, este de preferat să amneajezi câteva camere în rezonanţă cu istoria sau tradiţia locală.

Finisajele aduc plusvaloare cand planifici un proces de amenajare camera hotel, chiar dacă au o linie simplă sau una sofisticată. Pe lângă aspectul practic al alegerii materialelor (astfel încât pereţii, tavanul, feresterele să fie uşor de curăţat şi rezistente la substanţele pentru dezinfectare), cel al utilităţii pe termen lung contează de asemenea, aşadar acestea trebuie să fie rezistente la foc (tratate special antifoc) şi uzură.

Atunci când alegi culorile pentru camerele de hotel, evită culorile vii şi active, pentru că pot avea impact psihologic asupra clienţilor (creând stări de agitaţie, anxietate sau disconfort). Culorile calde, calme, luminoase creează iluzia unui spaţiu mai mare, confortabil si sigur, iar accesoriile din cameră pot aduce accentul de culoare dorit (perdele, paturi, huse pentru mobilier, tablouri etc).

Iluminatul poate schimba total aspectul camerei de hotel, aşadar acordă atenţie sporită acestei etape în planul tău de design interior hotel. Iluminatul adecvat trebuie să ţină cont de zonele din cameră - zona de intrare, baia, zona de lucru etc. Foloseşte spoturi rotative, aplice, veioze sau orice altă idee care permite delimitarea zonelor doar cu ajutorul luminilor.

Iluminatul potrivit poate determina clienţii să se simtă relaxaţi şi odihniţi, pe când unul inadecvat poate creea senzaţia de stres şi oboseală fără ca oaspeţii tăi să fie conştienţi de motiv. De exemplu, în zona de recepţie clienţi este nevoie de o bună iluminare, mai ales dacă este necesară completarea de formulare sau se desfăşoară proceduri ce implică cititul şi scrisul. În zona restaurantului, luminile vor fi amplasate pentru a crea senzaţia de intimitate şi confort.

Cum alegi mobilierul cand concepi design-ul interior al unui hotel?

Mobilierul are capacitatea de a completa in mod senzational un interior de hotel, pastrandu-si utilitatea si servind scopului principal. Atunci cand alegi mobilierul pentru amenajarea hotelului tine cont recomandarile urmatoare.

Materialele frecvent utilizate sunt PAL-ul si MDF-ul, mai ales pentru ca acestea au costuri accesibile si asigura durabilitate acceptabila in timp. In cazul unui hotel de lux, materialele pentru mobiler trebuie sa reflecte standardele, asadar se impune folosirea unui mobilier achizitionat de la producatorii sau furnizorii specializati. Mobilierul modular este optiunea potrivita pentru ca poate fi inlocuit sau mutat cu usurinta.

Acorda atentie sporita formei mobilerului si sistemelor de fixare sau extindere - sa fie usor de utilizat de catre clienti, sa nu provoace accidentari (ex: picioarele mobilierului curbate in exterior). O forma potrivita a patului sau a dulapurilor completeaza design-ul interior al unei camere de hotel, ofera utilitate si comoditate, contribuind implicit la fidelizarea clientilor. In cazul usilor sau dulapurilor, alege feronerie de calitate, astfel incat balamalele sau manerele sa fie cat mai silentioase.

Salteaua pentru paturi trebuie sa asigure un confort sporit si sa fie usor de curatat sau dezinfectat, din materiale concepute pentru o mai buna rezistenta la uzura. Pernele conteaza mult pentru o buna experienta a clientilor, asadar recomandam sa oferiti doua tipuri de perne, cu grad diferit de fermitate si cu marimi diverse.

Tesaturile si tapiteriile trebuie sa fie tratate antifoc, conform impunerilor din domeniul HoReCa, dar sa reziste la spalari sau curatari frecvente si sa fie din materiale confortabile la atingere. Un spatar de pat tapitat ofera un confort sporit fata de un spatar din lemn, asadar fiecare detaliu conteaza in proiectul tau de amenajare a camerei de hotel. Draperiile opace sunt recomandate astfel incat sa permita odihna clientilor si in timpul zilei.

Idei de amenajare hotel pentru spatiile comune

Salile de conferinta, lobby-ul sau spaţiul pentru restaurant reprezinta punctele cheie in definitivarea planului de design interior al hotelului. Pe langa ideile mentionate anterior legate de cromatica, forme, linii principale, iluminat si materiale folosite, acorda o atentie sporita dotarilor si calitatii serviciilor oferite. O sala de conferinte spectaculoasa, dar cu prea putine prize disponibile poate sa transforme un eveniment important intr-un esec. Un restaurant cu un concept de design unic va oferi o experienta desavarsita doar daca preparatele culinare sunt in acord cu valorile transmise si sunt servite in vasele potrivite. Accesoriile amplasate in astfel de spatii si elementele decorative pot sa inspire clientii, sa le confere o stare de bine si de incredere si sa contribuie in mod pozitiv la construirea unei experiente memorabile.

Speram ca recomandarile noastre te ajuta sa intelegi mai bine ce inseamna amenajarea unui hotel in viziunea specialistilor Nobili Interior Design. Desigur, un arhitect sau o echipa specializata in amenjari te pot ajuta sa construiesti un design interior de hotel care sa corespunda viziunii tale. In plus, in anumite situatii, design-ul poate sa compenseze anumite dezavantaje precum locatia hotelului sau spatiul limitat al camerelor.

Retine ca atmosfera generala si confortul creat asigura o experienta memorabila pentru clientii tai. Organizarea spatiului interior, cromatica si dotarile, mobilierul si accesoriile interioare creeaza un tot unitar care trebuie sa transmita valorile tale si sa atraga vizitatorii potriviti. Orienteaza-te spre avantajele pe termen lung atunci cand concepi un design interior al hotelului tau si lasa portite deschise pentru adoptarea in viitor a unor concepte noi.